default-logo

Chleb orkiszowy bez pracy

Dziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek.

Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie.

Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a chleb potem miał głęboki smak.

Potem tylko wyjąć, uformować i do pieca, zobaczcie sami.

Prosty chleb.

Chleb orkiszowy bez pracy

Chleb orkiszowy bez pracy

Składniki: 2 bochenki

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 380 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Chleb orkiszowy bez pracy

Przygotowanie chleba:

  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam dokładnie.
  • Ciasto posypałam po wierzchu mąką, nakryłam pokrywką i wstawiłam na 60 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto wyjęłam i na blacie ocieplało się ok. 60 minut.
  • Ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na dwie części i z każdej zrobiłam baton, który skręciłam w kilku miejscach.
  • Ułożyłam bochenki na blaszce, posypałam mąką i zostawiłam na 60 minut aby urosły.
  • Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.

Chleb orkiszowy bez pracy

Chleb orkiszowy bez pracy

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb orkiszowy bez pracy
Podlaskie słoneczniki
About the Author

Leave a Reply

*