Chleb – najprostszy przepis
0 Comment

31 4.39
Śr ocena
Chleb – najprostszy przepis
Prosty przepis na domowy chleb na drożdżach
- Hity Kwestii Smaku
- Potrawy tradycyjne
- Drożdżowe
- Chleb
- Kuchnia polska
- Śniadania
- Dla dzieci
Miękki miąższ oraz gruba i chrupiąca skórka. Przepis na idealny domowy chleb pszenny na drożdżach.
Składniki
1 sztuka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka + łyżka sezamu (ocjonalnie)
Przygotowanie
- Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, około 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać drożdże a następnie wlewać stopniowo resztę mleka delikatnie mieszając składniki drewnianą łyżką.
- Połączyć je w jedną część i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto (dłońmi, mikserem planetarnym lub w maszynie do chleba).
- Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Uderzyć pięścią w ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Długą formę keksową (30 cm) posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na ok. 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować częścią mieszanki z jajka oraz mleka i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 – 40 minut, na złoty kolor.
Wskazówki
- Można zrobić w całości z mąki razowej pszennej typp 1400 dodając 1 łyżeczkę cukru.
- Można dodać 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych zwiększając ilość mleka do 500 ml.