Ten zakwasowiec wspomagany jest drożdżami a to tylko dlatego że chciałam mieć szybko pyszny chleb, nie miałam czasu czekać.
I tak oto chleb jest na zakwasie a urósł szybko, polecam takie rozwiązania także.
Idealny chleb na śniadaniowe kanapki.
Chleb na resztkach mąki.
Składniki: forma 26 x 12 cm
- 100 g zakwasu żytniego z lodówki
- 700 g wody
- 7 g drożdży instant
- 18 g soli
- 1 łyżka słodu jęczmiennego ciemno palonego
- 140 g mąki żytniej T 720
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej T 1850 miałkiej
- 60 g mąki pszennej T 500
- 370 g mąki pszennej T 00
- 130 g mąki pszennej chlebowej T 750
- złoty len do posypania
Przygotowanie chleba:
- Wszystkie składniki umieściłam w dużej misce.
- Dokładnie wymieszałam aby masa była jednorodna.
- 2 foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Ciasto chlebowe przełożyłam do foremek, wyrównałam wierch i posypałam złotym lnem.
- Przykryłam foremki folią i odstawiłam na ok. 60 – 90 minut do wyrośnięcia.
- Chleb wyrośnie do brzegów foremki.
- Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Na Rynku w Poznaniu |