default-logo

Chleb na mące mieszanej na zakwasie

niedziela, 23 stycznia 2022

Chleb na mące mieszanej na zakwasie

Ten zakwasowiec wspomagany jest drożdżami a to tylko dlatego że chciałam mieć szybko pyszny chleb, nie miałam czasu czekać.

I tak oto chleb jest na zakwasie a urósł szybko, polecam takie rozwiązania także.

Idealny chleb na śniadaniowe kanapki.

Chleb na resztkach mąki.

Chleb na mące mieszanej na zakwasie

Składniki: forma 26 x 12 cm

  • 100 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 700 g wody
  • 7 g drożdży instant
  • 18 g soli
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego ciemno palonego
  • 140 g mąki żytniej T 720
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej T 1850 miałkiej
  • 60 g mąki pszennej T 500
  • 370 g mąki pszennej T 00
  • 130 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • złoty len do posypania

Chleb na mące mieszanej na zakwasie

Przygotowanie chleba:

  • Wszystkie składniki umieściłam w dużej misce.
  • Dokładnie wymieszałam aby masa była jednorodna.
  • 2 foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Ciasto chlebowe przełożyłam do foremek, wyrównałam wierch i posypałam złotym lnem.
  • Przykryłam foremki folią i odstawiłam na ok. 60 – 90 minut do wyrośnięcia.
  • Chleb wyrośnie do brzegów foremki.
  • Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.

Chleb na mące mieszanej na zakwasie

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb na mące mieszanej na zakwasie
Na Rynku w Poznaniu
About the Author

Leave a Reply

*