default-logo

Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy

Zostało mi trochę obu mąk z najstarszych ziaren świata i postanowiłam że będzie z nich chleb.

Taki zakwasowiec z mąk mieszanych jest zawsze przepyszny a tym razem jest pyszny i bardzo zdrowy.

Polecam takie domowe pieczywo dla dorosłych i dla dzieci.

Chleb mieszany.

Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy

Składniki:

  • 205 g mąki z żyta krzyca
  • 305 g mąki pszennej pełnoziarnistej z płaskurki
  • 18 g soli
  • 135 g zakwasu żytniego
  • 420 g wody

Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy

Przygotowanie chleba:

  • Wymieszałam wszystkie składniki w misce tylko do połączenia.
  • Nie trzeba specjalnie ani mieszać ani wyrabiać.
  • Foremkę o wymiarach 11 x 30 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką żytnią T 2000.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch. nakryłam foremkę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 20 – 14 godzin.
  • Wyrośnięty chleb spryskałam wodą.
  • Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 50 – 60 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy
Młyn w Brzeskach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*