Zostało mi trochę obu mąk z najstarszych ziaren świata i postanowiłam że będzie z nich chleb.
Taki zakwasowiec z mąk mieszanych jest zawsze przepyszny a tym razem jest pyszny i bardzo zdrowy.
Polecam takie domowe pieczywo dla dorosłych i dla dzieci.
Chleb mieszany.
Składniki:
- 205 g mąki z żyta krzyca
- 305 g mąki pszennej pełnoziarnistej z płaskurki
- 18 g soli
- 135 g zakwasu żytniego
- 420 g wody
Przygotowanie chleba:
- Wymieszałam wszystkie składniki w misce tylko do połączenia.
- Nie trzeba specjalnie ani mieszać ani wyrabiać.
- Foremkę o wymiarach 11 x 30 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką żytnią T 2000.
- Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch. nakryłam foremkę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 20 – 14 godzin.
- Wyrośnięty chleb spryskałam wodą.
- Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 50 – 60 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Młyn w Brzeskach woj. łódzkie |