Dziś pochwalę się pysznym bochnem chleba jogurtowego który wypiekaliśmy w ramach majowej Piekarni Amber.
Chleb pochodzi z bloga Zorry i jest sprężysty, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką.
Majowe pieczenie wypadło wtedy kiedy zimno zrobiło się za oknem więc tym bardziej miło było odpalić piekarnik.
Powiem szczerze że było warto.
A jak tam u innych piekarzy i piekarenek?
Majowe pozdrowienia dla wszystkich.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Jogurtowy chleb.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej typ 550 – dałam farinę 00
- 50 gramów wody
- 1/2 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 210 gramów wody
- 5 g świeżych drożdży
- 125 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej typ 550 – dałam farinę 00
- 11 gramów soli
Przygotowanie zaczynu:
- Dzień przed pieczeniem wymieszałam mąkę, wodę i drożdże – jest ich tyle co na czubku paznokcia jak nie macie wagi.
- Miskę z zaczynem nakryłam folią i odstawiłam na blacie do wyrastania na całą noc.
- Ciasto do rana ładnie się napuszy.
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota dałam cały zaczyn, wodę, jogurt, świeże drożdże i wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i mieszałam na I biegu robota przez 4 minuty.
- Potem wsypałam sól i dalej wyrabiałam przez 6 minut również na I biegu robota.
- Ciasto ma być zwarte ale nie klejące.
- Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do lekko naoliwionej miski i odstawiłam pod przykryciem na 45 minut do wyrastania.
- Po tym czasie ciasto wyjęłam i złożyłam, naciągając brzegi i wciskając do środka.
- Potem uformowałam podłużny bochenek.
- Umieściłam go w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową aby się nie przykleił.
- Odstawiłam do wyrastania na ok. 60 minut.
- Piekarnik rozgrzałam do 240 C razem z blaszką.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam na gorącą blachę, nacięłam żyletką.
- W momencie wsuwania blachy do piekarnika spryskałam ścianki wodą.
- Piekłam 15 minut po czym uchyliłam drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę oraz zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam kolejne 25 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z bloga Zorry.
Chleb jogurtowy na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
„Podróże małe i duże”
Królowa jest tylko jedna – róża |