default-logo

Chleb jogurtowy na zaczynie

poniedziałek, 30 maja 2022

Chleb jogurtowy na zaczynie

Dziś pochwalę się pysznym bochnem chleba jogurtowego który wypiekaliśmy w ramach majowej Piekarni Amber.

Chleb pochodzi z bloga Zorry i jest sprężysty, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką.

Majowe pieczenie wypadło wtedy kiedy zimno zrobiło się za oknem więc tym bardziej miło było odpalić piekarnik.

Powiem szczerze że było warto.

A jak tam u innych piekarzy i piekarenek?

Majowe pozdrowienia dla wszystkich.

Polecam gorąco i zapraszam do stołu.

Jogurtowy chleb.

Chleb jogurtowy na zaczynie

Chleb jogurtowy na zaczynie

Składniki:

Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej typ 550 – dałam farinę 00
  • 50 gramów wody
  • 1/2 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 210 gramów wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej typ 550 – dałam farinę 00
  • 11 gramów soli

Chleb jogurtowy na zaczynie

Przygotowanie zaczynu:

  • Dzień przed pieczeniem wymieszałam mąkę, wodę i drożdże – jest ich tyle co na czubku paznokcia jak nie macie wagi.
  • Miskę z zaczynem nakryłam folią i odstawiłam na blacie do wyrastania na całą noc.
  • Ciasto do rana ładnie się napuszy.

Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota dałam cały zaczyn, wodę, jogurt, świeże drożdże i wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i mieszałam na I biegu robota przez 4 minuty.
  • Potem wsypałam sól i dalej wyrabiałam przez 6 minut również na I biegu robota.
  • Ciasto ma być zwarte ale nie klejące.
  • Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do lekko naoliwionej miski i odstawiłam pod przykryciem na 45 minut do wyrastania.

Chleb jogurtowy na zaczynie

  • Po tym czasie ciasto wyjęłam i złożyłam, naciągając brzegi i wciskając do środka.

Chleb jogurtowy na zaczynie

  • Potem uformowałam podłużny bochenek.
  • Umieściłam go w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową aby się nie przykleił.

Chleb jogurtowy na zaczynie

  • Odstawiłam do wyrastania na ok. 60 minut.

Chleb jogurtowy na zaczynie

  • Piekarnik rozgrzałam do 240 C razem z blaszką.
  • Wyrośnięty chleb przełożyłam na gorącą blachę, nacięłam żyletką.

Chleb jogurtowy na zaczynie

  • W momencie wsuwania blachy do piekarnika spryskałam ścianki wodą.
  • Piekłam 15 minut po czym uchyliłam drzwiczki piekarnika aby wypuścić parę oraz zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam kolejne 25 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb jogurtowy na zaczynie

Smacznego.

Przepis z bloga Zorry.

Chleb jogurtowy na blogach: 

Akacjowy blog

Kuchnia Gucia

Kuchennymi drzwiami

Moje małe czarowanie

Ogrody Babilonu

Tajemnice smaku

Zacisze kuchenne

„Podróże małe i duże”

Chleb jogurtowy na zaczynie
Królowa jest tylko jedna – róża
About the Author

Leave a Reply

*