Jak napisane w nagłówku chleb jest błyskawiczny i warto ten przepis zachować aby w razie awarii w chlebaku czyt. braku chleba szybko upiec swój domowy pyszny chlebek.
Chleb na chrupiącą skórkę i mięsisty środek.
Polecam gorąco.
Chleb błyskawiczny.
Składniki:
- 100 g mąki żytniej T 720
- 400 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 450 ml wody
- 4 – 5 łyżek płatków owsianych
- 15g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1/4 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren dyni
- 2 łyżki otrębów żytnich
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w ciepłej – 40 C – wodzie.
- Teraz dodałam płatki owsiane i miód, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut do napuszenia.
- Przy pomocy robota wyrabiałam chleb i tak napuszone drożdże wymieszałam z solą, mąkami, ziarnami.
- Wyrabiałam jakieś 10 – 15 minut aż ciasto było elastyczne i sprężyste.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam ciasto do foremki, wyrównałam wierzch.
- Odstawiłam na 15 minut do napuszenia.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania z termoobiegiem przez 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 40 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
Pąk makowy |