Bułki marchewkowe to puszyste małe kulki i smakują zawsze i o każdej porze.
Dziś w sylwestrowy wieczór znakomite będą jako przekąska z jakimś dipem.
Polecam gorąco nie tylko w karnawale.
Bułki z marchewką.
Składniki: tortownica 22 cm
- 3 średnie marchewki
- 1 jajo
- 1/3 łyżeczki soli
- 10 g drożdży instant
- 10 ml ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 450 g mąki pszennej T 650
- żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie bułek:
- Marchewki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i zmiksowałam na pure, wystudziłam.
- Drożdże wymieszałam z 10 ml ciepłej wody.
- Do marchewki dodałam jajo, sól, rozpuszczone drożdże oraz zakwas, wymieszałam.
- Dodałam 300 g mąki i ponownie wymieszałam.
- Potem dodałam resztę mąki i wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne.
- Odstawiłam ciasto pod przykryciem do wyrastania na 30 minut.
- Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, podzieliłam na 7 – 8 części.
- Z każdej części zrobiłam kulkę.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w niej kulki ciasta.
- Posmarowałam bułki żółtkiem z mlekiem.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z netu.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Jeżówka purpurowa |