default-logo

Bułki marchewkowe

Bułki marchewkowe to puszyste małe kulki i smakują zawsze i o każdej porze.

Dziś w sylwestrowy wieczór znakomite będą jako przekąska z jakimś dipem.

Polecam gorąco nie tylko w karnawale.

Bułki z marchewką.

Bułki marchewkowe

Bułki marchewkowe

Składniki: tortownica 22 cm

  • 3 średnie marchewki
  • 1 jajo
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży instant
  • 10 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 450 g mąki pszennej T 650
  • żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Bułki marchewkowe

Przygotowanie bułek:

  • Marchewki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i zmiksowałam na pure, wystudziłam.
  • Drożdże wymieszałam z 10 ml ciepłej wody.
  • Do marchewki dodałam jajo, sól, rozpuszczone drożdże oraz zakwas, wymieszałam.
  • Dodałam 300 g mąki i ponownie wymieszałam.
  • Potem dodałam resztę mąki i wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne.
  • Odstawiłam ciasto pod przykryciem do wyrastania na 30 minut.
  • Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, podzieliłam na 7 – 8 części.
  • Z każdej części zrobiłam kulkę.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w niej kulki ciasta.
  • Posmarowałam bułki żółtkiem z mlekiem.

Bułki marchewkowe

  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.

Bułki marchewkowe

Smacznego.

Przepis z netu.

„Podróże małe i duże”

Bułki marchewkowe
Jeżówka purpurowa


About the Author

Leave a Reply

*