default-logo

Bułeczki jogurtowe

Szybkie, pyszne, puchate, z chrupiącą skórką bułeczki na śniadanie, pewnie byście zjedli? 

To świetny pomysł i szybko je sami zrobicie, jak? już spieszę z przepisem.

Bułki są znakomite, polecam.

Jogurtowe bułki.

Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Składniki: 6 dużych bułek

  • 3 szklanki mąki pszennej T 650 – 480 g
  • 1 saszetka suchych drożdży instant – 7 g
  • 6 pełnych łyżek jogurtu greckiego – 140 g
  • 1/2 szklanki wody – około 125 ml
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Bułeczki jogurtowe

Przygotowanie bułek:

  • Do misy wsypałam mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wymieszałam.
  • Dodałam jogurt, letnią wodę i oliwę, wymieszałam dokładnie.
  • Wyrabiałam w robocie z mieszadłem hakowym ok. 6 minut na II biegu.
  • Ciasto ma być zwarte i elastyczne.
  • Ciasto przełożyłam do miski obsypanej mąką, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 60 minut do wyrastania.

Bułeczki jogurtowe

  • Ciasto powinno wyrosnąć i powiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie.

Bułeczki jogurtowe

  • Wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i podzieliłam na 6 równych części.
  • Z każdej uformowałam bułkę – ja podłużną ale róbcie jakie lubicie.
  • Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki jogurtowe

  • Od razu ostrym nożem lub żyletką nacięłam bułki.
  • Nakryłam bułki folia i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut.

Bułeczki jogurtowe

  • Przed włożenie do piekarnika spryskałam bułki wodą.

Bułeczki jogurtowe

  • Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut lub do ładnego zrumienienia.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.
  • Można zajadać ciepłe, są znakomite.

Bułeczki jogurtowe

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Bułeczki jogurtowe
Zamek w Bolesławcu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*