default-logo

Budyń jaglany z owocami lata i syropem malinowym

Budyń jaglany z owocami lata i syropem malinowym Pyszny, aksamitny budyń z kaszy jaglanej to sposób na przekonanie do tej bardzo zdrowej kaszy dzieci oraz dorosłych, którzy nie przepadają za jej smakiem. A warto się z kaszą jaglaną polubić, ponieważ jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Między innymi jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso). Jej przygotowanie jest proste, gotujemy ją na małym ogniu w dwa razy większej (lub trzy jeśli wolimy raczej mokrą niż sypką konsystencję) ilości wody lub mleka. Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Jeśli tak przygotowana kasza mimo kilku różnych prób podania nam ciągle nie smakuje, spróbujmy kaszy innego producenta, bo w tym może też być problem. 0

26 4.69

Budyń jaglany z owocami lata i syropem malinowym

  • Budyń jaglany
  • Śniadania bez chleba
  • Kasza jaglana
  • Jagody
  • Maliny
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Propozycja na pyszne, zdrowe śniadanie i sposób na przekonanie do kaszy jaglanej dzieci oraz wszystkich nieprzepadających za kaszą 😉

Składniki

2 porcje
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego, migdałowego)
  • 1 banan
  • 1/2 łyżki miodu lub 1 łyżka syropu klonowego
  • owoce do podania, np. maliny, jagody, borówki
  • syrop malinowy

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Wsypać do rondelka, wlać jedną szklankę mleka i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Przełożyć do pojemnika blendera, dodać obranego banana, miód lub syrop klonowy oraz drugą szklankę mleka. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie gładki budyń.
  • Wyłożyć do głębokich talerzy, dodać owoce i polać syropem malinowym
  • Budyń jaglany z owocami lata i syropem malinowym Budyń jaglany z owocami lata i syropem malinowym
About the Author

Leave a Reply

*