Budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym

30 4.63
kwestiasmaku
Budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym
Z bananem i granatem
- Śniadania
- Płatki
- Budyń jaglany
- Śniadania bez chleba
- Kasza jaglana
- Banany
- Granat
- Przepisy fit
- Wegańskie
- Wegetariańskie
- Bezglutenowe
masło orzechowe
mleko migdałowe
Składniki
2 porcje
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka (migdałowego lub krowiego)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- 1/2 owocu granatu
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
- Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę mleka, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Do ugotowanej kaszy dodać drugą szklankę mleka oraz masło orzechowe, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzać całość. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus.
- Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać ziarenkami granatu. Polać syropem klonowym.
Budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym