default-logo

Boczniaki smażone

Boczniaki smażone w pysznej i chrupiącej panierce z jajka i bułki tartej. Idealne na ciepłe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Znajdziesz tu dwa przepisy na podstawowe boczniaki z patelni jakie szykuję oraz nietypowe dodatki. Boczniaki smażone podane z chrupiącymi kawałkami boczku oraz aromatyczną, miękką cebulką to pyszne i proste danie z grzybów. To kilka podstawowych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na boczniaki smażone w panierce oraz dodatkowy przepis na boczniaki z chili, czosnkiem i oliwą.

Boczniaki smażone

Boczniaki smażone


SKŁADNIKI:

  •  250 g boczniaków
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju

Do podania: 150 g boczku w kawałkach, 1 mała cebula, natka

PRZYGOTOWANIE:

Boczniaki myję, osuszam na papierowym ręczniku.

Boczniaki smażone

W misce roztrzepuję 1 spore jajko, lekko solę i pieprzę. Namaczam w nim pojedynczo każdy grzyb. Jeśli wolisz, możesz odkroić ogonki z boczniaków.

Boczniaki smażone Na drugi talerz wysypuję 2 czubate łyżki bułki tartej. Możesz zastąpić ją mąką pszenną.

Boczniaki smażoneTak przygotowane boczniki dodatkowo oprószam solą i pieprzem. Smażę je na złoto z obu stron na 4 łyżkach oleju. Odsączam na papierowym ręczniku.

Na osobnej suchej i dobrze rozgrzanej patelni smażę boczek. Gdy się zarumieni dodaję cienkie krążki cebuli. Delikatnie solę i pieprzę.

Boczniaki smażone

Gdy usmażę wszystkie boczniaki podaję je na talerzu posypane okrasą z boczku i cebuli. Posypuję świeżo skrojoną natką.

Boczniaki smażone podaję z grzankami lub świeżą bagietką. Świetnie smakują jako składnik obiadu, podaj je zatem z kremowym puree ziemniaczanym, surówką i grillowaną kiełbasą. Smakują także z delikatnymi sznyclami z piersi kurczaka lub mięsno-warzywnymi szaszłykami.

A teraz szybki przepis na boczniaki smażone bez panierki z dodatkiem chili, czosnku i oliwy.

Boczniaki smażone z chili i czosnkiem przepis.

250 g boczniaków umyj, posiekaj w paski. Podsmaż na 4 łyżkach oliwy, dodaj posiekaną połowę papryczki chili oraz pokrojone w kosteczkę 3 ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać małą posiekaną w kosteczkę cebulkę lub jasną część pora (nie jest to dodatek konieczny). Pod koniec smażenia danie skrop delikatnie sokiem z cytryny, oprósz posiekaną świeżą natką, koperkiem lub lubczykiem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*