Ziemniaki pieczone w ziołach i czosnku
Pieczone ziemniaki niezwykle aromatyczne, ziołowe i czosnkowe. Przysmak jednogarnkowy, zdrowy. Na końcu skrapiam je lekko sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posypuję natką.
Podaję je z zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką. Mogą być same lub z ulubionymi dodatkami, np. mięsem, rybą czy surówką. Smakują także z gzikiem (połączenie: twaróg, śmietana, szczypior, rzodkiewka), tylko wtedy nie warto obierać ziemniaków, lepiej komponują się z twarogiem i świeżym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Składniki:
- 600 g ziemniaków już obranych (jeśli są młode to nie obieramy tylko dobrze myjemy, tak można też postępować z innymi ziemniakami do pieczenia, uprzednio dobrze je szorując)
- 3-4 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
- przyprawy suszone: majeranek, koperek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, sól
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- ziemniaki większe kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką), mieszamy z olejem, masłem, czosnkiem i przyprawami, dokładnie, z każdej strony.
- pieczemy (przykryte) w temp. 180C bez termoobiegu grzaniem góra-dół do miękkości ziemniaków, około 30-40 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę i przyrumieniamy chwilę w temp. 200C. Raz je przemieszałam podczas pieczenia.