default-logo

Ziemniaki pieczone

Takie pieczone ziemniaki s膮 najzdrowsze! Najprostsze w przygotowaniu 馃槈 Wcze艣niej ich nie obgotowuj臋, gdy偶 z wod膮 wyp艂uka艂abym to co najcenniejsze. Uk艂adam je surowe w naczyniu 偶aroodpornym, przyprawiam dowolnie i piek臋. Przygotowuj臋 je na dwa sposoby:

  • pieczone ziemniaki bez sk贸rki
  • pieczone ziemniaki ze sk贸rk膮 uprzednio dobrze wyszorowan膮.

Przyprawy? Dowolne, najbardziej lubi臋 wersj臋 z suszon膮 cebul膮, papryk膮, pieprzem聽i lubczykiem. Dzi艣 nieco inaczej przyprawione, ale jak zawsze chrupi膮ce i z艂ociste. Idealny dodatek do obiadu. Mo偶ecie tak偶e przygotowa膰 je same i zajada膰 ze szklank膮 kefiru, ma艣lanki lub zsiad艂ego mleka 馃槈

Sk艂adniki:

  • 1 kg ziemniak贸w
  • tymianek, vegeta natur, pieprz, s贸l, suszona cebula
  • niewielka ilo艣膰 oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, kroj臋 w niedu偶膮 kostk臋, przyprawiam. Uk艂adam w naczyniu 偶aroodpornym i polewam niewielk膮 ilo艣ci膮 oleju.

Piek臋 w temp. 180 grzaniem g贸ra-d贸艂 przez 35-40 minut, potem zwi臋kszam temperatur臋, by zrumieni膰 ziemniaki 鈥 200C. Sprawdzam widelcem czy mi臋kko艣膰 mi odpowiada.

Podczas pieczenia zdarza si臋, 偶e lekko je pomieszam, obr贸c臋 na drug膮 stron臋. Smacznego 馃槈

About the Author

Leave a Reply

*