Ziemniaki pieczone
Takie pieczone ziemniaki są najzdrowsze! Najprostsze w przygotowaniu 😉 Wcześniej ich nie obgotowuję, gdyż z wodą wypłukałabym to co najcenniejsze. Układam je surowe w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam dowolnie i piekę. Przygotowuję je na dwa sposoby:
- pieczone ziemniaki bez skórki
- pieczone ziemniaki ze skórką uprzednio dobrze wyszorowaną.
Przyprawy? Dowolne, najbardziej lubię wersję z suszoną cebulą, papryką, pieprzem i lubczykiem. Dziś nieco inaczej przyprawione, ale jak zawsze chrupiące i złociste. Idealny dodatek do obiadu. Możecie także przygotować je same i zajadać ze szklanką kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka 😉
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- tymianek, vegeta natur, pieprz, sól, suszona cebula
- niewielka ilość oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję w niedużą kostkę, przyprawiam. Układam w naczyniu żaroodpornym i polewam niewielką ilością oleju.
Piekę w temp. 180 grzaniem góra-dół przez 35-40 minut, potem zwiększam temperaturę, by zrumienić ziemniaki – 200C. Sprawdzam widelcem czy miękkość mi odpowiada.
Podczas pieczenia zdarza się, że lekko je pomieszam, obrócę na drugą stronę. Smacznego 😉