Czytałam książkę „Gdzieś na południu Toskanii” D.Armstrong i zauroczyła mnie nie tylko klimatem ale i przepisami, które sukcesywnie wykorzystuję.
Powiem że są to proste przepisy a smak i aromat powala na kolana, pyszności.
Polecam nie tylko książkę ale i przepisy które z niej wypróbuję.
Dziś przepis na przepyszną toskańską sałatkę, jak czytałam książkę to już mi, ślina ciekła do pasa a potem jak robiłam to nie mogłam się doczekać końca, tym bardziej że sałatkę przyrządza się 24 godziny wcześniej.
Oto przepis na pyszną sałatkę rodem z Włoch.
Panzanella wprost z Toskanii.
Składniki: 4 – 6 porcji
- 8 kromek dobrego włoskiego chleba – im bardziej czerstwy, tym lepiej
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ogórek
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 10 posiekanych liści bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- sól morska
- pieprz
- garść sałaty ulubionej
Przygotowanie toskańskiej sałatki:
- Pokroiłam chleb w kostkę, odłożyłam.
- Pokroiłam w kostkę pomidory, cebulkę, ogórka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i też pokroiłam w kostkę.
- Selera pokroiłam w cienkie plasterki, posiekałam listki bazylii.
- Wymieszałam warzywa z oliwą, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, solą, pieprzem i wstawiłam do lodówki, szczelnie przykryte na 24 godziny.
- Potem wyjęłam, wymieszałam, dodałam chleb w kostkach i doprawiłam solą, pieprzem do smaku.
- W lodówce sałatka powinna stać do ostatniej chwili.
- Podałam na liściach sałaty.
Smacznego.
Przepis z książki „Gdzieś na południu Toskanii” D.Armstrong.
„Podróże małe i duże”
Motylkowy lipiec |