Surówka z sałaty lodowej
Surówka z sałaty lodowej, papryki i kukurydzy to idealny dodatek do mięsnego obiadu i potraw z ziemniaków. Smakuje do wszelakich gulaszy mięsnych, pieczonych, smażonych lub duszonych w sosie mięs. Szybka, prosta i kilkuskładnikowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok. Surówkę z sałaty lodowej podasz np. do gulaszu wieprzowego lub kotletów mielonych. W przepisie dokładny opis przygotowania krok po kroku oraz wiele propozycji dodatków i zamienników sosu majonezowego. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową surówkę z sałaty lodowej.
SKŁADNIKI:
- 1 nieduża główka sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 1 średnia cebula
- pęczek koperku
SKŁADNIKI NA SOS MAJONEZOWY:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Surówkę zaczynam od umycia sałaty lodowej. Kroję ją na cztery, następnie każdą ćwiartkę siekam drobno w małe paseczki. Sałatę lodową możesz zastąpić niedużą sałatą pekińską. Umytą paprykę siekam w cienkie, niezbyt długie paseczki. Możesz sięgnąć po paprykę żółtą lub zieloną.
Posiekaną sałatę oraz paprykę umieszczam w sporej misce, tak by łatwiej mi było wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodaję odsączoną na sitku kukurydzę oraz drobno posiekaną cebulę. Białą cebulę możesz zastąpić czerwoną, a kukurydzę – zielonym groszkiem.
Koperek drobno siekam, dodaję do surówki. Koperek możesz zastąpić 1 pęczkiem natki pietruszki lub szczypiorku, posiekaj je wówczas drobno, podobnie jak użyty w przepisie koperek.
Wszystkie składniki surówki mieszam łyżką.
Przygotowuję sos majonezowy. W miseczce łączę ze sobą wszystkie składniki sosu:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki cukru pudru
Majonez możesz całkowicie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bądź wymieszać 3 łyżki jogurtu z 1 łyżką majonezu. W przepisie dodałam łyżkę soku z cytryny, jeśli wolisz lub nie masz cytryny zastąp ją śmiało 1 łyżką octu jabłkowego.
Do sosu możesz dodać także 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wzbogacą smak sosu oraz surówki.
Sos łączę ze składnikami surówki, dokładnie mieszam.
Surówkę z sałaty lodowej przechowuję w lodówce do 3 dni.
Dodatki do surówki z sałaty lodowej:
- 2 tarte na dużych oczkach marchewki,
- 2 tarte na dużych oczkach pietruszki,
- świeży, posiekany w kostkę zielony ogórek typu “wąż”,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- pęczek rzodkiewki,
- groszek konserwowy,
- ogórki kiszone lub konserwowe.
Zapraszam także do wypróbowania mojej pysznej surówki z czerwonej kapusty, idealnej do mięs oraz potraw ziemniaków.
Surówka z czerwonej kapusty
Smacznego.