Surówka z marchewki
Pyszna i zdrowa surówka z marchewki i jabłka to idealny dodatek do obiadów składających się z ziemniaków, pieczonych, duszonych i smażonych mięs (szczególnie drobiu), gulaszy oraz kotletów mielonych. Prosta, kilkuskładnikowa i domowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Taką surówkę podasz z pieczonymi udkami kurczaka lub gulaszem drobiowym – pasuje idealnie. Na końcu wpisu kilka propozycji dodatków do surówki. Zapraszam po sprawdzony i najlepszy przepis na surówkę z marchewki z dodatkiem jabłka.
Surówka z marchewki
SKŁADNIKI:
- 3 spore marchewki – 420 g
- 1 jabłko – 190 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępuję z jabłkiem – obrane kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne i ścieram na tarce. Również wybieram duże oczka na tarce. Możesz wybrać twardawe i słodkie odmiany (golden delicious, ligol, lobo) lub kwaskowate typu jonagold, antonówka, szara reneta, kosztele.
Jeśli wybierasz wersję surówki z dodatkiem cukru lub miodu możesz dodatkowo (oprócz soku z cytryny) przełamać ją smakiem kwaśnego jabłka. Lub wybrać wersję bardziej “na słodko” dodając słodkie jabłko, cukier lub miód.
W misce mieszam marchew z jabłkiem, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz sporą szczyptę soli. Mieszam dokładnie. Cukier puder możesz zastąpić białym cukrem lub całkowicie z niego zrezygnować.
Do gotowej surówki z marchewki możesz dodać także:
- 2 łyżki śmietany 12 % lub 18 %,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczyptę cynamonu,
- szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, kolorowego lub białego,
- posiekaną natkę pietruszki lub miętę,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- garść wymoczonych i odsączonych z wody rodzynek,
- łyżeczkę miodu lub syropu klonowego zamiast cukru,
- zamiast cukru zamienniki – ksylitol, stewię,
- 2 łyżki delikatnego oleju, np. rzepakowego, lnianego lub z pestek winogron,
- drobno posiekaną małą cebulkę lub kawałek pora – jasną część.
Smacznego.