default-logo

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy

poniedziałek, 5 lutego 2018

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy

Taka szybka surówka dziś na talerzu, moim a na Twoim? lubicie surówki? jakie najchętniej jadacie?

Użyłam tutaj fioletowej marchewki ale jeśli nie macie użyjcie tyko pomarańczowej, będzie ok.

Kawałek kapusty, marchewki, fileciki z pomarańczy i prawie gotowe ale czytajcie dalej sami.

Nam smakowała ogromnie, więc może warto wypróbować pomysł?

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy.

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy


Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy



                       Składniki:

  • 2 małe czarne rzepy
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fioletowa
  • 1/8 główki kapusty włoskiej – miałam dużą, jak mniejsza to 1/4 główki
  • filety z 2 pomarańczy


                       Dressing:

  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku


Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy

Umyłam, osuszyłam i obrałam marchewki i czarną rzepę.

Starłam na tarce jarzynowej.

Kapustę drobno poszatkowałam.

Pomarańcze obrałam i wykrawałam nożem między błonkami fileciki wprost do miski ze startymi warzywami.

Do małego słoiczka wycisnęłam z pozostałości pomarańczy 3 łyżki soku, dodałam przeciśnięty czosnek, sól, syrop klonowy, musztardę, oliwę, zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.

Wylałam ją na warzywa, wymieszałam.

Smakuje lepiej jak postoi 30 minut aby smaki się przegryzły.

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy

Smacznego.

Przepis autorski.

                                        „Podróże małe i duże”

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy
Młody kwiczoł
About the Author

Leave a Reply

*