default-logo

Surówka z kalarepy

Pysznych surówek nigdy dość.

Dostarczają naszemu organizmowi mnóstwa witamin i innych dobroci, nie mówiąc już o pysznym smaku.

Polecam zatem surówkę z kalarepy, pyszną i aromatyczną.

Płatki drożdżowe i sól kala namak wymieszane dają z jogurtem smak majonezu.

Jeśli nie macie dajcie majonez lub jogurt i sól morską.

Surówka z kalarepy.

Surówka z kalarepy



                      Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy – 212 ml
  • 1 średni por
  • 1 pęczek koperku
  • 150 g jogurtu Skyr naturalnego
  • 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych – opcjonalnie
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól kala namak do smaku – ew. morska


Surówka z kalarepy

Kalarepę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.

Paprykę obrałam i pokroiłam w kostkę.

Pora dokładnie umyłam i pokroiłam w plasterki.

Warzywa włożyłam do miski, dodałam osączoną kukurydzę i posiekany koperek, wszystko wymieszałam.

Jogurt wymieszałam z solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, płatkami drożdżowymi.

Dodałam do surówki, wymieszałam, pozostawiłam na 30 minut aby smaki się wymieszały.

Surówka z kalarepy

Smacznego.

Pomysł własny.

                                            „Podróże małe i duże”

Surówka z kalarepy
„Przygody Baltazara Gąbki”

„Przygody Baltazara Gąbki” kręcone były w Łodzi.

Na zdjęciu kawałek Muzeum Kinematografii.

About the Author

Leave a Reply

*