Surówka z kalarepy
Pysznych surówek nigdy dość.
Dostarczają naszemu organizmowi mnóstwa witamin i innych dobroci, nie mówiąc już o pysznym smaku.
Polecam zatem surówkę z kalarepy, pyszną i aromatyczną.
Płatki drożdżowe i sól kala namak wymieszane dają z jogurtem smak majonezu.
Jeśli nie macie dajcie majonez lub jogurt i sól morską.
Surówka z kalarepy.
Składniki:
- 2 kalarepy
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy – 212 ml
- 1 średni por
- 1 pęczek koperku
- 150 g jogurtu Skyr naturalnego
- 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych – opcjonalnie
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- sól kala namak do smaku – ew. morska
Kalarepę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Paprykę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Pora dokładnie umyłam i pokroiłam w plasterki.
Warzywa włożyłam do miski, dodałam osączoną kukurydzę i posiekany koperek, wszystko wymieszałam.
Jogurt wymieszałam z solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem, płatkami drożdżowymi.
Dodałam do surówki, wymieszałam, pozostawiłam na 30 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
„Przygody Baltazara Gąbki” |
„Przygody Baltazara Gąbki” kręcone były w Łodzi.
Na zdjęciu kawałek Muzeum Kinematografii.