Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki
czwartek, 5 kwietnia 2018
Uwielbiam takie surówki, kolorowe, pyszne, zdrowe i chce się je jeść więcej i nie wypada ale zajadamy.
No ale tutaj można więcej i więcej, same witaminy, a jak zamiast majonezu dodacie jogurtu to będzie jeszcze zdrowiej.
Zachęcam do zajadania surówek.
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonej śliwki.
Składniki:
- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 jabłko
- sol morska
- czarny pieprz
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- garść śliwek suszonych
Kapustę drobno poszatkowałam i skropiłam od razu octem aby utrzymała swój piękny kolor.
Jabłko wraz ze skórką starłam na tarce jarzynowej, drobno posiekałam cebulę.
Pokroiłam w paseczki śliwki, dodałam do miski.
Połączyłam składniki surówki z majonezem, solą i pieprzem, oliwą i syropem klonowym, wymieszałam.
Surówka jest najlepsza jak postoi chociaż 30 minut i smaki się przegryzą.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Samiczka dzwońca |