default-logo

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem

niedziela, 3 czerwca 2018

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem

Piękny majeranek rośnie w mojej donicy i prosi się żeby go wykorzystać.

Ja uwielbiam majeranek i dodaję go gdzie można i gdzie się da.

Kupiłam także wyśmienite octy w tym czosnkowy i olej pistacjowy.

W lodówce czarna rzepa i brokuł, składniki idealne do surówki.

Ja zajadam ją wprost w wielkiej michy taka jest pyszna, polecam.

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem.

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem



                   Składniki:

  • 1/2 średniego brokuła
  • 1 średnia czarna rzepa
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łyżki octu czosnkowego
  • 3 czubate łyżki listków majeranku świeżego
  • sól morska do smaku
  • 4 łyżki oleju pistacjowego z prażonych pistacji


Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem

Brokuła poszatkowałam na tzw. mandolinie na plasterki, można zetrzeć na tarce która plasterkuje.

Rzepę i marchewkę obrałam i starłam na tarce jarzynowej o grubych oczkach, połączyłam z brokułami.

Do miski z warzywami wlałam ocet czosnkowy, olej pistacjowy, dodałam sól do smaku, wymieszałam i pozostawiłam na godzinę aby smaki się przegryzły a brokuł zmiękł.

Przed podaniem posypałam listkami majeranku.

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem

Smacznego.

Przepis autorski.

                                          „Podróże małe i duże”

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem
Kwietniowy Szpak
About the Author

Leave a Reply

*