default-logo

Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną

No to czas zabrać się za mega szybkie danie z najlepszymi produktami jakimi są buraczki i kasza.

My uwielbiamy buraczki choć są one w niesławie jakiejś i dużo osób nie jada, nie wiem czemu bo są pyszne i zdrowe.

Znalazłam w mrożonkach Hortex unikatową sałatkę z buraczkiem w skład której między innymi wchodzą buraczki, papryka żółta i marchew, pięknie pokrojone w kosteczkę i gotowe do smażenia.

Stąd też mój pomysł na szybkie danie – stir fry z użyciem właśnie mrożonki.

Zaoszczędziła mi sporo czasu na krojenie a także zapewniła zdrowe i pyszne warzywa.

Mrożonki to idealny sposób na szybkie dania ze zdrowymi produktami.

Dodam tylko że stir fry to technika gotowania na bardzo gorącym oleju, warzywa nie tracą wtedy tyle witamin.

Stir fry z sałatka z buraczkami i kaszą.

Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną


Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną


Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 120 g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 450 g – 1 op. sałatki z buraczkami Hortex
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sera śmietankowego
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól różowa himalajska
  • pieprz do smaku
  • garść kiełków rzodkwi
  • olej rzepakowy do smażenia

Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną


Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną

Przygotowanie stir fry:

  • Warzywa mrożone przelałam wrzącą wodą aby je lekko rozmrozić.
  • Posiekałam natkę i szczypiorek.
  • Kiełbasę pokroiłam w plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam chorizo.
  • Teraz dodałam na dwa razy aby za bardzo nie obniżyć temperatury na patelni sałatkę z buraczkiem, ciągle mieszając.
  • Smażyłam 10 minut.
  • Potem dodałam kaszę, podgrzewałam 2 minuty,
  • Zdjęłam z ognia, wymieszałam z serkiem,wcisnęłam czosnek przez praskę, doprawiłam solą i pieprzem do smaku, wymieszałam z ziołami.
  • Na talerzu posypałam kiełkami rzodkwi.
  • Skropiłam sokiem z cytryny.

Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną


Stir fry z chorizo, buraczkiem i kaszą gryczaną

Smacznego.

Przepis autorski.

Wiosenny konkurs od Matki Natury

About the Author

Leave a Reply

*