default-logo

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami

Szparagi jeszcze spokojnie można kupić na straganach a ja się nimi w tym roku mało nacieszyłam, więc jeśli je znajdę to kupuję i gotuję a potem zajadamy.

Tym razem szparagi zostały połączone z fetą, miętą i oliwkami, efekt super.

Może nie wygląda najpiękniej, bo tak jest z sałatkami w których jest feta ale smakuje wybornie, polecam.

Idealna sałatka na lipcowy dzionek jako obiad, czy śniadanie, właściwie i na kolację będzie wyborna.

Sałatka ze szparagami w stylu śródziemnomorskim.

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami


Śródziemnomorska sałatka ze szparagami



Składniki:

  • 1 puszka – 300 g oliwek zielonych nadziewanych cytryną albo innych ulubionych 
  • 270 g sera typu feta lub oryginalnej fety 
  • 500 g zielonych szparagów 
  • 2 łyżki octu czosnkowego 
  • 3 – 4 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 
  • listki mięty z 2 gałązek

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami


Śródziemnomorska sałatka ze szparagami

Przygotowanie:

  • Szparagom odłamałam końcówki i blanszowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie aby nie straciły koloru przez 3 minuty, odcedziłam i wystudziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Oliwki odcedziłam i włożyłam do miski ze szparagami.
  • Dodałam pokrojoną w kostkę fetę, skropiłam oliwą i octem czosnkowym, dodałam posiekaną miętę, wymieszałam.
  • Ja już nie dodawałam soli ponieważ ser jest dość słony.

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami


Śródziemnomorska sałatka ze szparagami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami
Pachnące lewkonie
About the Author

Leave a Reply

*