Szparagi jeszcze spokojnie można kupić na straganach a ja się nimi w tym roku mało nacieszyłam, więc jeśli je znajdę to kupuję i gotuję a potem zajadamy.
Tym razem szparagi zostały połączone z fetą, miętą i oliwkami, efekt super.
Może nie wygląda najpiękniej, bo tak jest z sałatkami w których jest feta ale smakuje wybornie, polecam.
Idealna sałatka na lipcowy dzionek jako obiad, czy śniadanie, właściwie i na kolację będzie wyborna.
Sałatka ze szparagami w stylu śródziemnomorskim.
Składniki:
- 1 puszka – 300 g oliwek zielonych nadziewanych cytryną albo innych ulubionych
- 270 g sera typu feta lub oryginalnej fety
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki octu czosnkowego
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- listki mięty z 2 gałązek
Przygotowanie:
- Szparagom odłamałam końcówki i blanszowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie aby nie straciły koloru przez 3 minuty, odcedziłam i wystudziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Oliwki odcedziłam i włożyłam do miski ze szparagami.
- Dodałam pokrojoną w kostkę fetę, skropiłam oliwą i octem czosnkowym, dodałam posiekaną miętę, wymieszałam.
- Ja już nie dodawałam soli ponieważ ser jest dość słony.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Pachnące lewkonie |