default-logo

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami Śledzie z suszonymi śliwkami, orzechami, cebulką, tymiankiem i olejem lnianym. Smaczna przekąska ze śledzi o lekko słodkawym posmaku suszonej śliwki. Do tego zrumienione na patelni chrupiące orzechy włoskie i tymianek. Polecam też inne ciekawe pomysły na podanie śledzi. 0

24 4.67

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

  • Sałatki śledziowe
  • Śledzie
  • Wigilia i Święta
suszone śliwki
orzechy włoskie
olej lniany

Składniki

  • 200 g filetów śledzi (3 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy
  • 8 suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)
  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno lub rzepakowego
  • szczypta soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Do podania: sok z cytryny

Przygotowanie

  • Śledzie w oleju wyjąć z zalewy i pokroić na około 2 cm kawałki. Śledzie ze słonej zalewy opłukać pod bieżącą zimną wodą, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Zmienić wodę i pomoczyć jeszcze przez pół godziny. Osuszyć i pokroić.
  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę. Śliwki pokroić w kostkę lub na paseczki. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać.
  • Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać tymianek, sól (tylko w przypadku śledzi w oleju), świeżo zmielony pieprz, zalać olejem lnianym i wymieszać. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można skrapiać sokiem z cytryny.
  • Śledzie z suszonymi śliwkami
About the Author

Leave a Reply

*