Śledzie z grzybami leśnymi

Śledzie to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych dań i przekąsek. Można zaserwować je jako wigilijne danie, świąteczna przekąska. Śledzie możemy przygotować także na sylwestrową imprezę, czy każda inną nadarzającą się okazję.


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam śledzie… w każdej postaci i każdym połączeniu. Tym razem przygotowałam śledzie z grzybami leśnymi. Smakują one naprawdę rewelacyjnie, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników. Ważne jest to, by zakupić dobrej jakości marynowane grzyby leśne. Do tego cebulka, sos na bazie majonez i śmietany z nutką ketchupu.

Poniżej znajdziecie bardzo prosty, a zarazem smaczny przepis na śledzie z grzybami leśnymi w sosie śmietanowo-majonezowym. Bardzo fajna przekąska na każdą okazję. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko.

Polecam Wam także inne przepisy na śledzie:

  • Śledzie po węgiersku
  • Śledzie z suszonymi pomidorami i ziołami
  • Śledzie w sosie pomidorowym
  • Śledzie po kaszubsku

PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z GRZYBAMI LEŚNIMI

Składniki

  • 6 filetów śledziowych solonych
  • 1 cebula
  • 1 słoik marynowanych grzybów leśnych
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1-2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku




Wykonanie

  • Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Po upływie czasu odcedzamy, odsączamy ręcznikiem papierowym i koimy na mniejsze kawałki.
  • Grzyby leśne odsączamy z zalewy. Jeśli są dosyć duże, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebule kroimy w bardzo drogą kosteczkę.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
  • Śmietanę mieszamy z majonezem, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz cukrem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Do miski z pozostałymi składnikami przekładamy przygotowany sos, całość mieszamy. Gotowe śledzie z grzybami leśnymi odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, by smaki się przegryzły.




Śledzie z marynowanymi grzybami leśnymi
Śledzie w sosie śmietanowym