default-logo

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem Pyszna sałatka ziemniaczana, idealna na przyjęcie jako element szwedzkiego stołu. Miękkie, ugotowane w punkt ziemniaki oraz wędzony pstrąg, oliwki i kapary. Do tego świeżo mielony pieprz, dużo natki pietruszki i sok z cytryny. Polecam! 0

15 4.73

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

  • Sałatki
  • Ziemniaki
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
  • Wielkanoc
wędzony pstrąg
zielone oliwki
kapary

Składniki

2 porcje, po 363 kcal
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 125 g wędzonego pstrąga
  • 1/2 małej cebuli cukrowej
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • kilkanaście listków natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Przestudzone ziemniaki pokroić w większą kostkę, pstrąga pokroić na kawałki, cebulę pokroić w półplasterki i lekko posolić. Układać na przemian w salaterkach* razem z oliwkami i kaparami.
  • Posypać natką pietruszki, następnie polać oliwą extra vergine oraz skropić sokiem z cytryny. Doprawić delikatnie solą (uwaga, kapary są słone) oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki

* jeśli sałatkę przygotowujemy na przyjęcie dla większej liczby osób, składniki najlpeiej umieścić w większej salaterce i delikatnie wymieszać

  • Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem
About the Author

Leave a Reply

*