Szybka, pyszna, aromatyczna sałatka ziemniaczana z burakiem.
Przepis pochodzi z książki „500 potraw z ziemniaków” W.A. Bołotnikowa i L.M. Wapielnik.
Buraki w tej sałatce są pieczone w piekarniku, można też je ugotować ale tracą wtedy wiele swoich cennych składników.
Ziemniaczana sałatka z burakami.
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie buraki
- 4 łyżki stołowe kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki listków świeżego estragonu lub 1 łyżeczkę suszonego
- ugotowane żółtko z 2 jaj
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
- Ziemniaki ugotowałam w łupinkach, odcedziłam, przestudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Buraki upiekłam w piekarniku, ostudziłam, obrałam, pokroiłam w kostkę.
- Buraki i ziemniaki wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem, dodałam śmietanę i estragon, wymieszałam.
- Na miseczce posypałam pokruszonym żółtkiem.
Smacznego.
Przepis z książki „500 potraw z ziemniaków”
„Podróże małe i duże”
Pałac w Chlewiskach woj. mazowieckie |