SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM
Dziś na drugie śniadanie, imprezowy stół bądź kolację sałatka ze świeżym szpinakiem, gotowanym burakiem, serem typu śródziemnomorskiego, suszonymi pomidorami, papryką i pestkami słonecznika. Oj dzieje się na talerzu, jest zdrowo, kolorowo, dużo witamin, smacznie i na bogato. Sałatkę podaję z ciemnym pieczywem, grzankami lub ot tak – bez dodatków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do obiadu, np. pieczonych ziemniaków i białych mięs, duszonych, pieczonych lub smażonych.
Sałatka ze szpinakiem, burakiem i pestkami słonecznika
SKŁADNIKI:
- 100 g świeżego, umytego szpinaku, u mnie baby
- 1 ugotowany burak posiekany w kostkę
- 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki
- 100 g sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z ziołami “Apetina”
- 3 suszone pomidory w zalewie z oleju + 4 łyżki tej zalewy
- czubata łyżka pestek słonecznika
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie półksiężyce
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na talerzu układam szpinak, na nim po kolei posiekane: buraki, suszone pomidory, cebulę, ser, czerwoną paprykę. Polewam sałatkę olejem z zalewy z suszonych pomidorów, posypuję pestkami słonecznika. Całość delikatnie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego 😉