default-logo

Sałatka ze szparagami i chorizo

Szparagi zawsze i wszędzie, są pyszne, zdrowe i uwielbiamy je zajadać.

Tym razem szparagi wylądowały na talerzu z innymi pysznościami czyli chorizo, rukola i ser kozi.

Rezultat? pyszna sałatka na talerzu.

Zachęcam do spróbowania.

Sałatka ze szparagami.

Sałatka ze szparagami i chorizo

Sałatka ze szparagami i chorizo

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 80 g rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g sera koziego długodojrzewajacego

Sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sezamowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska

Sałatka ze szparagami i chorizo

Przygotowanie sałatki:

  • Szparagi pokroiłam na kawałki ok. 3 cm.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim szparagi aż stały się al’dente, jakieś 3 minuty.
  • Osączyłam na ręczniku papierowym.
  • Na patelnię włożyłam teraz plasterki chorizo i wysmażyłam, osączyłam na ręczniku papierowym.
  • Pokroiłam na połówki pomidorki, ser starłam na wiórki.
  • Składniki sosu wymieszałam w słoiczku na gładką emulsję.
  • Na talerzu ułożyłam wszystkie składniki, polałam sosem i gotowe.

Sałatka ze szparagami i chorizo

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Sałatka ze szparagami i chorizo
Grabia – Brzeski woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*