default-logo

Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem

Ziemniaki w sałatce to temat rzeka i najbardziej popularna sałatka rodem z PRL-u tradycyjna sałatka imieninowa, jarzynowa, świąteczna czy po prostu ziemniaczana.

Królowała na wszystkich stołach biesiadnych.

Dziś proponuję wersję wykwintną sałatki ziemniaczanej.

Tak podana jak w przepisie poniżej idealnie nadaje się jako przystawka, dodatek do obiadu czy jako pyszna kolacja.

Polecam gorąco moją wersję sałatki z ziemniaków.

Ziemniaczana sałatka z dodatkiem cebuli i bekonu.

Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem



Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 500 g małych, młodych ziemniaków
  • 4 plastry bekonu lub pachwiny wędzonej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 150 ml majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy – dałam Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 10%


Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem


Przygotowanie:

  • Posiekałam cebulę, pokroiłam w kostkę bekon.
  • Na patelnie wlałam oliwę i na zimną jeszcze włożyłam cebulę, smażyłam 5 minut.
  • Bekon pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli, smażyłam kilka kolejnych minut, przestudziłam, przełożyłam do miski.
  • Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w całości w osolonej wodzie, odcedziłam i zahartowałam zimna wodą aby przestały się już gotować, dodałam do miski z cebulą.
  • Do miski dodałam również posiekany szczypiorek, wymieszałam.
  • Majonez wymieszałam z musztardą i śmietaną, dodałam sól i pieprz, wlałam sok z cytryny.
  • Skropiłam sałatkę sosem, resztę sosu podałam w miseczce.


Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z ziemniaków z cebulą i bekonem
Pachnący dziurawiec
About the Author

Leave a Reply

*