Ziemniaki w sałatce to temat rzeka i najbardziej popularna sałatka rodem z PRL-u tradycyjna sałatka imieninowa, jarzynowa, świąteczna czy po prostu ziemniaczana.
Królowała na wszystkich stołach biesiadnych.
Dziś proponuję wersję wykwintną sałatki ziemniaczanej.
Tak podana jak w przepisie poniżej idealnie nadaje się jako przystawka, dodatek do obiadu czy jako pyszna kolacja.
Polecam gorąco moją wersję sałatki z ziemniaków.
Ziemniaczana sałatka z dodatkiem cebuli i bekonu.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 500 g małych, młodych ziemniaków
- 4 plastry bekonu lub pachwiny wędzonej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 150 ml majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy – dałam Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 10%
Przygotowanie:
- Posiekałam cebulę, pokroiłam w kostkę bekon.
- Na patelnie wlałam oliwę i na zimną jeszcze włożyłam cebulę, smażyłam 5 minut.
- Bekon pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli, smażyłam kilka kolejnych minut, przestudziłam, przełożyłam do miski.
- Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w całości w osolonej wodzie, odcedziłam i zahartowałam zimna wodą aby przestały się już gotować, dodałam do miski z cebulą.
- Do miski dodałam również posiekany szczypiorek, wymieszałam.
- Majonez wymieszałam z musztardą i śmietaną, dodałam sól i pieprz, wlałam sok z cytryny.
- Skropiłam sałatkę sosem, resztę sosu podałam w miseczce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Pachnący dziurawiec |