default-logo

Sałatka z winogronami i serem kozim

Sałatka z winogronami i serem kozim Uniwersalna sałatka, która dobrze smakuje o o każdej porze roku. Połączenie winogron i sera koziego to sprawdzony klasyk. U mnie na rukoli, z dodatkiem pestek słonecznika (choć bardzo dobrze pasują też orzeszki pinii). Sos do sałatki przygotujemy z octu balsamicznego, oliwy i miodu, z odrobiną cynamonu, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Nie zaszkodzi także dodać łyżkę porto, jeśli mamy akurat w barku 🙂 Do sałatki można podać grzanki z bagietki posmarowanej masłem czosnkowym. Ser kozi — zamiast do sałatki — możemy zapiec na grzankach, ale pamiętajmy, że do zapiekania nadaje się tylko ser kozi pleśniowy, w roladkach. Bezpośrednio do sałatki możemy dodać zarówno kozią roladkę jak i twarożek. 0

19 4.37

Sałatka z winogronami i serem kozim

  • Sałatki
  • Lekkie kolacje
  • Winogrona
ser kozi
nasiona słonecznika

Składniki

2 porcje:
  • 2 porcje rukoli z roszponką
  • sól, pieprz, 1 łyżka oliwy i 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 czerwonych winogron
  • 40 g sera koziego w roladce lub twarożku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 4 kromki bagietki
Sos:
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli i dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

  • Rukolę i sałatę opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, oliwą i cytryną, wymieszać, włożyć do głębokich talerzy.
  • Dodać winogrona pokrojone na połówki, pokruszony ser kozi i pestki słonecznika podprażone na suchej patelni, lekko przemieszać.
  • Sałatkę polać sosem (składniki sosu wymieszać w miseczce) i podawać z bagietką opieczoną w tosterze lub zgrillowaną.

Wskazówki

Zamiast kruszyć ser do sałatki można położyć go na grzankach i zapiec w piekarniku (kilka minut pod rozgrzanym grillem w piekarniku). Do zapiekania nie nadaje się twarożek kozi, może być tylko roladka pleśniowa (ser dojrzewający).

  • Sałatka z serem kozim
About the Author

Leave a Reply

*