Sałatka z tuńczyka
Do takiej sałatki zawsze chętnie siadamy, zazwyczaj robię jej więcej, jemy na śniadanie i kolację. Fajnie smakuje na kanapce.
Sałatkę przygotowuję na kilka sposobów, także z ryżem, marynowanymi warzywami, szczególnie konserwowymi lub kiszonymi ogórkami i marynowaną cebulką, oliwkami czy papryką, świeżymi pomidorami, cukinią lub ogórkiem. Z dodatkiem suszonych pomidorów, kiełków fasoli mung lub takich warzyw jak: fasolki szparagowej, fasoli, marchewki także polecam, robiłam, smakowały wyśmienicie 😉
Dziś u mnie wersja z kukurydzą, jajkami i papryką. Szybka, zdrowa i smaczna, dla mnie najbardziej klasyczna, zapraszam 🙂
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- nieduża puszka kukurydzy
- opcjonalnie: także mała puszka zielonego groszku
- majonez
- opcjonalnie: łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączam, jajka i paprykę kroję w kosteczkę. Mieszam razem w misce, dodaję odsączoną kukurydzę i majonez – około 2 łyżek (oraz musztardę i groszek jeśli dodaję), przyprawiam do smaku.