Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną to smaczna przekąska na każdą okazję. Ma oryginalny i nietypowy smak, dzięki czemu zachwyci każdego gościa. Połączenie słonych składników ze słodkością żurawiny to strzał w dziesiątkę.


Ta kolorowa sałatka z selerem naciowym i żurawiną będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Można przygotować ją na święta, spotkanie z przyjaciółmi czy na kolację. Możemy również przyszykować ją do pracy, mając pewność, że zachowa swoją świeżość i smak. Przepis na sałatkę z selerem i żurawiną jest bardzo prosty. Robi się ją bardzo szybko, należy jednak nieco szybciej zamoczyć żurawinę we wrzątku, by nieco zmiękła.

Poniżej zaprezentuję Wam szybki i smaczny pomysł na sałatkę. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ŻURAWINĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g szynki z kurczaka wędzonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • 3 garści żurawiny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól




Wykonanie

  • Żurawinę zalać wrzącą wodą, odstawić na 30 minut. Po upływie czasu odcedzić i osuszyć.
  • Szynkę z kurczaka wędzonego pokroić w kosteczkę.
  • Fasolę przepłukać pod bieżąco wodą.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Seler naciowy przemyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki.
  • Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeprawić pieprzem i solą.
  • Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w jednej misce, dokładnie wymieszać.




Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Sałatka z selerem naciowym i żurawiną