default-logo

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie

wtorek, 2 października 2018

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty – Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów.

Mnie smakuje ogromnie, więc jeśli tylko go znajdę w lesie to zaraz wymyślam nowe potrawy.

Tym razem inspiracją była Smaczna Pyza, do niej zawsze warto zajrzeć po ciekawostki grzybowe.

Zrobiłam sałatkę, jeszcze się marynuje ale wiem z ubiegłego roku że pyszna jest, więc polecam.

Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie.

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie


Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie



Składniki:

  • 1 bulwa średniego selera
  • 1 siedzuń sosnowy vel szmaciak

Zalewa:

  • 600 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 i 1/2 łyżeczki gorczycy białej w ziarenkach

Do obgotowania:

  • woda ok. 2 l
  • 2 łyżki octu

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie

Przygotowanie sałatki:

  • Siedzunia umyłam pod bieżącą wodą aby wypłukać wszystkie żyjątka i piasek, podzieliłam na kawałki.
  • Zagotowałam wodę z octem i blanszowałam go minutę, wyłowiłam, nie wylewając wody.
  • Selera obrałam, pokroiłam w słupki i blanszowałam w tej samej wodzie przez 2 minuty, odcedziłam.
  • Z wody, octu, cukru i soli zagotowałam zalewę.
  • Do słoików wymytych i wyparzonych wkładałam najpierw słupki selera i nakryłam go szmaciakiem do wysokości słoika.

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie

  • Do każdego słoika dodałam ziarenka gorczycy.
  • Zalałam zawartość słoików zalewą, zakręciłam i pasteryzowałam w garnku z wodą – na dnie szmatka – 20 minut.
  • Pozostawiłam w wodzie do całkowitego wystygnięcia.

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z selera i siedzunia sosnowego vel szmaciaka w lekkiej marynacie
Dworek szlachecki w Woli Grzymkowej – w całkowitej ruinie
About the Author

Leave a Reply

*