Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi
czwartek, 26 kwietnia 2018
Dziś przepis na pyszną, pożywną sałatkę z serii co zostało w lodówce.
Ryż pozostał mi z obiadu a samotna puszka plątała się po lodówce, ser halloumi to wisienka na torcie tej sałatki.
Zachęcam do wypróbowania.
Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 225 g sera halloumi
- 3 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili
- biała część małego pora
- 1 puszka – 170 g tuńczyka w sosie własnym
- garść kiełków rzodkiewki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- sól morska
- pieprz czarny
Do miski włożyłam ugotowany ryż jaśminowy.
Posiekałam natkę pietruszki i koperek, dodałam do ryżu.
Do miski dodałam również por, wcześniej umyty, osuszony i pokrojony w półplasterki.
Ser halloumi pokroiłam w kostkę, dodałam do miski, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
Na koniec dodałam sos z limonką i tuńczyka, wymieszałam ponownie, wymieszałam z kiełkami.
Sałatkę przed podaniem schłodzić.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Kwitnące mirabelki |