default-logo

Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi

czwartek, 26 kwietnia 2018

Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi

Dziś przepis na pyszną, pożywną sałatkę z serii co zostało w lodówce.

Ryż pozostał mi z obiadu a samotna puszka plątała się po lodówce, ser halloumi to wisienka na torcie tej sałatki.

Zachęcam do wypróbowania.

Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi.

Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi


Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi



                   Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 225 g sera halloumi
  • 3 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili
  • biała część małego pora
  • 1 puszka – 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny


Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi


Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi

Do miski włożyłam ugotowany ryż jaśminowy.

Posiekałam natkę pietruszki i koperek, dodałam do ryżu.

Do miski dodałam również por, wcześniej umyty, osuszony i pokrojony w półplasterki.

Ser halloumi pokroiłam w kostkę, dodałam do miski, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem.

Na koniec dodałam sos z limonką i tuńczyka, wymieszałam ponownie, wymieszałam z kiełkami.

Sałatkę przed podaniem schłodzić.

Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi


Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi

Smacznego.

Pomysł własny.

                                        „Podróże małe i duże”

Sałatka z ryżu, tuńczyka i halloumi
Kwitnące mirabelki
About the Author

Leave a Reply

*