Sałatka z rukoli, sera i orzechów
Smaczna, zdrowa, pożywna sałatka, którą przygotujecie dosłownie w chwilę. Polecam na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatkami mogą być chrupiące grzanki, tosty maślane lub pieczywo, np. z masłem czosnkowym. Sałatka z rukoli, sera i orzechów to zdecydowanie zdrowa porcja energii na dzień dobry. Polecam jak nic 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 garście świeżej rukoli
- 1 średni pomidor
- kilka orzechów włoskich – możecie je zastąpić laskowymi, nerkowcami lub migdałami
- 2 plastry żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- łyżka rodzynek
- oliwa z oliwek do polania
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umytą i osuszoną rukolę ułóż w misce, wrzuć pomidora pokrojonego w plasterki – półksiężyce, małe kawałki żółtego sera (porwij go dłonią na mniejsze części, ale niezbyt małe, tak by były widoczne w sałatce), dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz orzechy i rodzynki, polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni