Znalazłam przepis na to cudo u Gosi z Akacjowego Bloga.
Do złudzenia przypominała mi ta sałatka panzanellę ale nie do końca, dodatek sosu z tahini robi tutaj największą robotę.
Dopóki jeszcze znajdziecie dobre pomidory zróbcie ją koniecznie, jest obłędna smakowo, cały bukiet aromatów.
Sałatkę przyrządziła dziewczyna która wygrała MasterChef Israel 2014.
Pomidorowa sałatka z chlebem po izraelsku.
Składniki:
- 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 pikantne papryczki chili
- 1 cebula
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini
- sok z 2 cytryn
- garść liści pietruszki
- oliwa
- sól morska
- pieprz
- woda
Przygotowanie sałatki:
- 2 pomidory pokroiłam na 6 cząstek, cebulę pokroiłam podobnie, a papryczki chili bez pestek pokroiłam na kawałki.
- Dodałam 7 obranych ząbków czosnku, wymieszałam wszystko z oliwą, solą i pieprzem i wyłożyłam na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół przez 20 – 25 minut.
- Jeśli czosnek i papryczki upieką się wcześniej należy je wyjąć wcześniej.
- Tahini rozcieńczyłam wodą i sokiem z 1 cytryny do konsystencji gęstej śmietany, posoliłam i wyłożyłam na spód talerzy na których będzie sałatka podawana.
- Chleb pokroiłam w kostkę, skropiłam oliwą i posoliłam, włożyłam do piekarnika pod koniec pieczenia warzyw, jakieś 5 minut.
- Z drugiej cytryny, przeciśniętego czosnku, soli i oliwy zrobiłam sos.
- Na upieczone warzywa wycisnęłam jak cytrynę przekrojone na połówki dwa pomidory – dlatego muszą być dojrzałe, wymieszałam.
- Warzywa wyłożyłam na tahini, posypałam upieczonym chlebem i posiekaną natką pietruszki i polałam sosem.
- Zajadałam ze smakiem.
Smacznego.
Przepis Nof Atamna – Ismaeel.
„Podróże małe i duże”
Sanktuarium w Skoszewach Starych |