default-logo

Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela

sobota, 20 października 2018

Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela

Znalazłam przepis na to cudo u Gosi z Akacjowego Bloga.

Do złudzenia przypominała mi ta sałatka panzanellę ale nie do końca, dodatek sosu z tahini robi tutaj największą robotę.

Dopóki jeszcze znajdziecie dobre pomidory zróbcie ją koniecznie, jest obłędna smakowo, cały bukiet aromatów.

Sałatkę przyrządziła dziewczyna która wygrała MasterChef Israel 2014.

Pomidorowa sałatka z chlebem po izraelsku.

Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela


Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela



Składniki:

  • 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 pikantne papryczki chili
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini 
  • sok z 2 cytryn
  • garść liści pietruszki
  • oliwa
  • sól morska  
  • pieprz
  • woda

Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela


Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela

Przygotowanie sałatki:

  • 2 pomidory pokroiłam na 6 cząstek, cebulę pokroiłam podobnie, a papryczki chili bez pestek pokroiłam na kawałki.
  • Dodałam 7 obranych ząbków czosnku, wymieszałam wszystko z oliwą, solą i pieprzem i wyłożyłam na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół przez 20 – 25 minut.
  • Jeśli czosnek i papryczki upieką się wcześniej należy je wyjąć wcześniej.
  • Tahini rozcieńczyłam wodą i sokiem z 1 cytryny do konsystencji gęstej śmietany, posoliłam i wyłożyłam na spód talerzy na których będzie sałatka podawana.
  • Chleb pokroiłam w kostkę, skropiłam oliwą i posoliłam, włożyłam do piekarnika pod koniec pieczenia warzyw, jakieś 5 minut.
  • Z drugiej cytryny, przeciśniętego czosnku, soli i oliwy zrobiłam sos.
  • Na upieczone warzywa wycisnęłam jak cytrynę przekrojone na połówki dwa pomidory – dlatego muszą być dojrzałe, wymieszałam.
  • Warzywa wyłożyłam na tahini, posypałam upieczonym chlebem i posiekaną natką pietruszki i polałam sosem.
  • Zajadałam ze smakiem.

Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela


Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela


Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela

Smacznego.

Przepis Nof Atamna – Ismaeel.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z pomidorami i chlebem według mistrzyni z Izraela
Sanktuarium w Skoszewach Starych
About the Author

Leave a Reply

*