Sałatka z papają i kurczakiem pieczonym w pistacjowej paniercie
0 Comment

3 5
Śr ocena
Sałatka z papają i kurczakiem pieczonym w pistacjowej paniercie
- Filety drobiowe
- Sałatki
- Sałatki z kurczakiem
- Kurczak
- Papaja
- Przepisy fit
- Kolacja we dwoje
pistacje
Składniki
2 porcje
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 425 g puszka papai w syropie lub świeżej papai
- 1 torebka (150 g) mieszanki sałat
Pistacjowa panierka:
- 1 szklanka prażonych pistacji w łupinkach
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- skórka z 1/2 limonki
- 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Winegret:
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżeczki musztardy (np. francuskiej lub dijon)
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie: 2 łyżki białego rumu lub Malibu i 1 łyżka majonezu
Przygotowanie
- Filet z kurczaka opłukać, odciąć kostki i włókna. Przeciąć w poprzek na 2 – 3 cieńsze filety, dodatkowo roztłuc je tłuczkiem na jeszcze cieńsze. Oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Jednocześnie nagrzewać niedużą blaszkę do pieczenia.
- Pistacjowa panierka: pistacje rozdrobnić w melakserze lub rozdrabniaczu z natką pietruszki, czosnkiem, skórką z limonki. Dodać starty parmezan i oliwę, wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. W mieszance obtoczyć filety kurczaka.
- Na rozgrzanej blaszce położyć filety i piec przez około 10 minut raz przewracając, do czasu aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Po upieczeniu zdjąć filety z blaszki i pokroić na kawałki.
- Sałatę włożyć do salaterki, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać odcedzoną papaję oraz kawałki kurczaka, wymieszać. Polać winegretem (wszystkie składniki wymieszane w miseczce).