Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu
Pomysł na zdrowe i dobre śniadanie lub kolację. Także na stół biesiadny ze znajomymi. Sałata rzymska z oliwkami, suszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego.
Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! 🙂
Składniki:
- 2 mini sałaty rzymskie
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki pokruszonej fety
- 1 pomidor
- 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę
- garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych na pół
- 3 suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju
- dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję na pół.
W misce mieszam wszystkie składniki, polewam wymieszanym dobrze dressingiem. Podaję, smacznego 😉