default-logo

Sałatka z melonem w szynce parmeńskiej na szpinaku

Sałatka z melonem w szynce parmeńskiej na szpinaku Słynna włoska przekąska melone e prosciutto w postaci sałatki ze szpinakiem, orzeszkami pinii i sosem balsamicznym. Jeśli nie będziecie mieć pomysłu na rozpoczęcie przyjęcia przypomnijcie sobie o tej właśnie sałatce. Można ją przygotować wcześniej, ułożyć na talerzach i postawić na stole w oczekiwaniu na gości. Pięknie pachnie i ładnie się prezentuje. Do tego kieliszek aperitifu lub białego wina i już możemy być spokojni o dobry początek wieczoru 🙂 0

7 4

Sałatka z melonem w szynce parmeńskiej na szpinaku

z orzeszkami pinii i sosem balsamicznym

  • Kuchnia włoska
  • Sałatki
  • Szpinak
  • Melon
  • Przepisy fit
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
szynka parmeńska
orzeszki pinii
tymianek
szynka serrano

Składniki

4 porcje
  • 1/2 melona kantalupa (o pomarańczowym miąższu i biało-zielonej siatkowej skórce)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz, cukier
  • sok z limonki
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • oliwa extra vergine
  • garść młodych liści szpinaku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej (np. paczkowanej)
  • świeży tymianek lub inne świeże zioła
  • gotowa polewa balsamiczna w tubce*

Przygotowanie

  • Melona obrać i pokroić na 8 kawałków, położyć na talerzu, posypać 1 łyżką cukru, solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 limonki, odstawić. Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni, wymieszać z 1 łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukać i delikatnie osuszyć, ułożyć na 4 talerzach.
  • Kawałki melona zawinąć w plasterki szynki i ułożyć na szpinaku. Polać sokiem z melona zgromadzonym na dnie talerza, posypać orzeszkami pinii i udekorować tymiankiem.
  • Przed podaniem skropić sałatkę dodatkowym sokiem z limonki oraz oliwą extra vergine, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udekorować sosem balsamicznym.

Wskazówki

* można też zrobić samemu sos balsamiczny: 1/3 szklanki octu balsamicznego + 1- 2 łyżeczki miodu + 1 łyżka oliwy extra vergine, sól i pieprz do smaku – wszystko umieścić w rondelku i zagotować, gotować do czasu aż sos zgęstnieje.

  • Sałatka z melonem, szynką parmeńską
  • Sałatka z melonem, szynką parmeńską
About the Author

Leave a Reply

*