Sałatka z łososiem wędzonym, rzodkiewką, fetą i koperkiem
0 Comment

19 4.21
Śr ocena
Sałatka z łososiem wędzonym, rzodkiewką, fetą i koperkiem
- Sałatki
- Rzodkiewka
- Awokado
- Łosoś wędzony
- Wielkanoc
ser feta
Składniki
2 porcje
- sałata dekoracyjna
- łosoś wędzony (polecam wędzonego na gorąco) około 60 g
- ser typu feta (około 50 g) lub awokado
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- koperek
oraz:
- winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta startej skórki, sól i pieprz, plus opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
- kawałek bagietki
- opcjonalnie: pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie
- Sałatę opłukać, porwać i położyć na talerzach, ułożyć kawałki łososia i kosteczki sera. Posypać pokrojoną na plasterki rzodkiewką, szczypiorkiem i udekorować koperkiem. Polać winegretem (najpierw wymieszać wszystkie składniki).
- Można dodać pestki dyni lub słonecznika, podawać z bagietką opieczoną w tosterze lub na patelni grillowej.
Wskazówki
W tej sałatce zamiast fety sprawdzi się też awokado.