Pysznych sałatek nigdy dość, jakieś nieoczywiste połączenia, smaki i niebo na talerzu.
Połączyłam dzisiaj kremowe awokado, łososia z puszki w sosie pomidorowym oraz zielone oliwki.
Rezultat? pyszne i pożywne danie obiadowe lub jak ktoś woli śniadaniowe.
Polecam gorąco.
Sałatka z łososia z oliwkami.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado Hass
- 150 g – 1 puszka łososia w sosie pomidorowym
- 160 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 – 3 łyżki kukurydzy
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- grzanki z chleba żytniego do podania
Przygotowanie sałatki:
- Oliwki osączyłam na sicie i przełożyłam do miski.
- Dodałam zawartość puszki z łososiem.
- Delikatnie przemieszałam.
- Teraz przekroiłam wzdłuż na połowę awokado, obrałam ze skórki, pokroiłam je w kostkę.
- Awokado skropiłam octem jabłkowym.
- Dodałam kukurydzę i awokado do miski z oliwkami.
- Wszystkie składniki razem wymieszałam i posypałam natką pietruszki.
- Podałam z grzankami z chleba żytniego razowego.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Dzięcioł duży |