default-logo

Sałatka z kurkami i malinami

Sałatka z kurkami i malinami Znana sałatka z arbuza i fety w trochę innej wersji. Ze świeżą kolendrą zamiast mięty, z posiekanymi chrupiącymi pistacjami oraz pysznym słodkim sosem z miodu, soku z limonki i imbiru. Druga sałatka to chrupiące liście sałat z dodatkiem kurek z patelni, sera koziego, czarnych malin oraz tartego parmezanu. Kurki razem z rozmarynem i czosnkiem można poddusić na oliwie, maśle lub na wcześniej podsmażonym boczku. Czarne maliny można oczywiście zastąpić czerwonymi lub żółtymi. Sałatki polecam na letnie spotkania ze znajomymi na dworze lub na lunch do pracy – dla tych którzy na swój urlop dopiero czekają 🙂 0

7 3.71

Sałatka z kurkami i malinami

  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Jeżyny
  • Maliny
  • Kurki
  • Przepisy fit
  • Na upały
boczek

Składniki

2 porcje
  • 2 porcje sałaty + rukola (opcjonalnie)
  • 1 szklanka czarnych malin (lub zwykłych czerwonych lub żółtych), ewentualnie jeżyn
  • 60 g sera koziego w roladzie
  • 2 szklanki kurek
  • 3 plasterki boczku lub 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Na talerzach ułożyć sałatę, dodać maliny, pokruszyć ser kozi. 
  • Kurki opłukać i osuszyć, większe pokroić, włożyć na patelnię z masłem, pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem i rozmarynem, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez minutę, odstawić z ognia.
  • Jeśli używamy boczku należy odkroić oczka i skórkę, resztę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni aż się zrumieni. Później dodać kurki, rozmaryn i czosnek i podsmażyć razem jak powyżej. Zawartość patelni wyłożyć na sałatkę.
  • Na patelnię po kurkach wlać ocet winny, oliwę extra vergine, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Sosem polać sałatkę, w razie potrzeby doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać tartym pecorino lub parmezanem.
  • Sałatka z kurkami
About the Author

Leave a Reply

*