default-logo

Sałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokado

Sałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokado Sałatka na ciepło, przygotowana dokładnie tak jak w moim przepisie jest pyszna i soczysta. Na krótkim filmie widać jak łatwo i szybko można ją przyrządzić. Sałatka podana z ciemnym pieczywem może stanowić wyśmienite i dość sycące danie, które najlpiej smakuje w porze lunchu, około 13 godziny, ale polecam je również na kolację. Sprężyste smażone kurki, grillowana żółta papryka oraz kremowe i delikatne awokado… wszystko ułożone na liściach rukoli i polane sosem balsamicznym z dodatkiem miodu. Sól morska i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Bardzo polecam! Kurki są takie pyszne… W sałatkach najbardziej lubię świeże kurki. Poleżą one też kilka dni w lodówce. Możesz je też zamrażać i przechowywać do 2 miesięcy, takie kurki dobrze się sprawdzą w makaronach z sosem śmietankowym lub w risotto z kurkami. WERSJA DO DRUKU (PDF) 0

4 4.75

Sałatka z kurkami, grillowaną papryką i awokado

  • Sałatki
  • Papryka
  • Awokado
  • Kurki

Składniki

2 porcje
  • 2 garście kurek
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 garście rukoli
  • 1 awokado
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka wiórków sera Parmezan lub Pecorino
oraz:
  • podwójna porcja sosu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Przygotowanie

  • Kurki oczyścić i szybko umyć pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Przygotować podwójną porcję sosu balsamicznego i wymieszać go z miodem oraz musztardą.
  • Rozgrzać patelnię grillową, paprykę pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Posypać solą i wysmarować oliwą. Ułożyć na patelni, przykryć folią aluminiową i grillować z każdej strony przez 2 – 3 minuty, aż skórka będzie będzie lekko brązowa, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Paprykę można też usmażyć na zwykłej patelni lub też włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
  • W międzyczasie dobrze rozgrzać patelnię teflonową, wlać oliwę, dodać kurki, posolić i smażyć przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie smażenia dodać masło. Odstawić z ognia, posypać koperkiem i doprawić pieprzem.
  • Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i posypać pieprzem. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić na kawałki. Na rukoli ułożyć kurki, paprykę oraz awokado. Posypać wiórkami parmezanu i polać sosem balsamicznym. Podawać z pieczywem.
  • Przepisy na dania z kurkami. Kurki przepis. Danie z kurek. Przyrządzanie kurek.
About the Author

Leave a Reply

*