default-logo

Sałatka z krewetek i pomelo

Sałatka z krewetek i pomelo Smażone w imbirze krewetki, cząstki soczystego pomelo, słodka marchewka i kiełki fasoli mung. W pysznej sałatce z dressingiem na bazie soku z limonki. Polecam na zaostrzenie apetytu na tajski wieczór (mam na myśli tematyczne gotowanie 😉 — jako część menu w klimacie orientalnym; sprawdzi się też np. na lekką kolację. Na „tajskim wieczorze” oprócz sałatki z krewetkami i pomelo musicie także koniecznie wypróbować: smażonego ryżu jaśminowego z warzywami, zupy z krewetkami, makaronem i grzybkami lub zupy tajskiej z łososiem i sezamem białej ryby z dynią w mleczku kokosowym (curry) Wszystko jest mega zdrowe i przepyszne! Polecane przeze mnie przepisy przygotowałam w oparciu o w miarę bezproblemowo dostępne składniki, podaję też ewentualne zamienniki. Polecam na nadchodzący weekend, na szare i pochmurne wieczory. Smacznego! 0

3 4.33

Sałatka z krewetek i pomelo

z kiełkami fasoli mung i dressingiem sezamowo-limonkowym

  • Kuchnia tajska
  • Sałatki
  • Lekkie kolacje
  • Pomelo
  • Krewetki
  • Przepisy fit
  • Paleo
  • Przyjęcia i imprezy
olej sezamowy
kiełki fasoli mung
sos rybny

Sałatka na tajski wieczór 🙂

Składniki

  • 8 krewetek tygrysich, oczyszczonych
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 pomelo, obrane ze skóry
  • kawałeczek marchewki
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
Dressing sezamowo-limonkowy:
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie

  • Jeśli krewetki były mrożone, należy je wcześniej dokładnie rozmrozić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce. Krewetki wymieszać z tartym imbirem i sosem rybnym.
  • Na małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i włożyć krewetki, smażyć przez około 1 – 2 minuty, w zależności od tego czy krewetki były surowe czy podgotowane. Zdjąć z patelni i przełożyć do salaterki.
  • Dodać obrane z błonek cząstki pomelo, startą marchewkę oraz kiełki fasoli mung. Polać dressingiem, wymieszać i podawać.
  • Sałatka z krewetek i pomelo
  • Sałatka z krewetek i pomelo
About the Author

Leave a Reply

*