default-logo

Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą

poniedziałek, 22 czerwca 2020

Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą

Przepis na tą przepyszną sałatkę znalazłam w książce Yotama Ottolenghi „Cała obfitość”.

Sałatka jest aromatyczna, delikatna a zarazem wyrazista, oryginalna i warto ją podać na spotkanie z przyjaciółmi, będą urzeczeni.

Niedużo z nią pracy a efekt zachwycający.

Sałatka z figami, pomarańczą i fetą.

Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą


Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 8 świeżych fig
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki anyżówki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 100 g fety
  • 1 łyżeczka oregano
  • 80 g rukoli
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą


Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą

Przygotowanie sałatki:

  • Figi przekroiłam wzdłuż na połówki.
  • Pomarańcze obrałam ze skórki, potem pokroiłam je w plastry grubości 1 cm.
  • Na patelnię wsypałam połowę cukru, włączyłam ogień i pozwoliłam aby cukier się skarmelizował.
  • Nie mieszamy cukru.
  • Jak się zezłoci na patelni, na cukrze ułożyłam figi, przekrojoną stroną w dół i smażyłam 2 minuty, potem przełożyłam na drugą stronę i smażyłam minutę, zdjęłam z patelni.
  • Jeśli figi się nie zmieszczą na raz trzeba zrobić to samo z drugą porcją.
  • Potem na patelnię wsypałam resztę cukru i stopiłam go na karmel tak samo jak poprzednio.
  • Ułożyłam na patelni pomarańcze i smażyłam je po minucie z każdej strony.
  • Zdjęłam owoce z patelni a na patelnię wlałam sok z cytryny, anyżówkę, wsypałam nasiona kopru, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku oraz szczyptę świeżo zmielonego, czarnego pieprzu i soli gruboziarnistej.
  • Gdy składniki się połączyły dodałam oliwę i dokładnie wymieszałam.
  • Na talerzu rozłożyłam rukolę, figi, pomarańcze, polałam sokiem z pomarańczy, który został na talerzu i dressingiem.
  • Na wierzch posypałam pokruszoną fetą i oregano.

Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą


Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą

Smacznego.

Przepis Yotam Ottolenghi.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą
Zamek krzyżacki w Oleśnicy woj. warmińsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*