default-logo

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek

Dziś mam do zaoferowania pyszną sałatkę.

Jest aromatyczna, smakowita, pasuje do obiadu i nie tylko.

Zajadajcie na śniadanie i kolację i bądźcie zdrowi bo taka ona jest.

Oliwki dodałam zielone ale można i czarne.

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek.

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek


Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek



            Składniki:

  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej 
  • 1 pomidor Lima
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 5 zielonych oliwek
  • 2 długie rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 awokado

             Sos:

  • 2 łyżki oleju z dzikiej róży 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka białego kremu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek

Pomidora i ogórka umyłam, osuszyłam i pokroiłam wraz ze skórką w plastry.

Kapustę pokroiłam w paseczki a szczypiorek posiekałam.

Rzodkiewki pokroiłam w plasterki wzdłuż a oliwki w plasterki.

Awokado, nie bardzo dojrzałe bo inaczej się rozpadnie – chyba że tak lubicie – przekroiłam na połowę wzdłuż, wyjęłam pestkę, łyżką wyjęłam  miąższ i pokroiłam go w kostkę.

Teraz zrobiłam sos.

W słoiczku umieściłam wszystkie składniki i potrząsając słoikiem zrobiłam emulsję którą polałam sałatkę, wymieszałam.  

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek
Rozlewisko rzeki Warty we mgle
About the Author

Leave a Reply

*