default-logo

Sałatka z kapusty i awokado

Sałatka z kapusty i awokado Z chrupiącym boczkiem i czerwoną cebulą. Z pysznym sosem z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Sezon na młodą zieloną kapustę trwa dość krótko, więc warto z tego korzystać i cieszyć się jej wyjątkowym i delikatnym smakiem. Zapraszam po inne przepisy na młodą kapustę, w tym bigos na żeberkach, kaszotto i wiele więcej. Sałatkę można też zrobić bez boczku, lub użyć w zastępstwie np. suszonych pomidorów. 0

64 4.8

Sałatka z kapusty i awokado

Z chrupiącym boczkiem i pysznym sosem musztardowym

  • Sałatki
  • Surówki
  • Młoda kapusta
  • Awokado
  • Majówka
  • Grill
boczek

Składniki

2 porcje, po 412 kcal
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 100 g cienko pokrojonego boczku*
Sos
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Kapustę umyć, dokładnie osuszyć, cienko poszatkować. Włożyć do salaterki, doprawić szczyptą soli i chwilę powygniatać.
  • Dodać obrane i pokrojone na plasterki awokado (można je skropić cytryną aby nie ściemniało) oraz cienko pokrojoną i posypaną solą czerwoną cebulę.
  • Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Dodać do sałatki. Wymieszać składniki sosu i polać po surówce. Wszystko wymieszać i wyłożyć do salaterek.

Wskazówki

* Zamiast boczku można użyć suszonych pomidorów.

  • Sałatka z młodej kapusty z awokado i chrupiącym boczkiem Sałatka z młodej kapusty z awokado i chrupiącym boczkiem
About the Author

Leave a Reply

*