Sałatka z jajkiem i fetą

Sałatka z jajkiem i fetą to nasza kolejna propozycja na sałatkę z dodatkiem jajka, która idealnie się sprawdzi zarówno na zwykłe śniadanie, jak i na Wielkanoc.
Sałatka z jajkiem i serem feta
Po ostatnio zrobionej sałatce zostało mi trochę sera feta, więc postanowiłam go wykorzystać do zrobienia nowej sałatki. Jest ona nieco podobna do sałatki z jajkiem, którą ostatnio pewnie widzieliście na blogu, aczkolwiek ta sałatka poniżej została podana z sosem winegret, co znacznie zmienia jej smak. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka z jajkiem i serem feta – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- 2 jajka
- 100 g sera feta
- 2 liście sałaty lodowej- ok. 45 g
- 1 garść roszponki – ok. 30 g
- 4 rzodkiewki – ok. 50 g
- 1/3 ogórka szklarniowego – ok. 70 g
- szczypiorek – 2 czubate łyżki
Składniki na sos winegret z majonezem:
- 4 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na Sałatka z jajkiem i serem feta:
- Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 8 minut od momentu zagotowania się wody. Kolejno ostudzić je i obrać ze skorupek.
- Sałatę porwać na mniejsze kawałki i wraz z roszponką ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone na półplasterki rzodkiewki oraz pokrojonego w ćwierć plasterki ogórka. Kolejno dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekany szczypiorek oraz pokrojone na połówki jajka.
- Przygotować sos. W tym celu wymieszać wszystkie składniki na sos ze sobą, tak by powstała jednolita masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Smacznego!