default-logo

Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą

Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą To już propozycja na zbliżające się święta. Prosta ale smaczna sałatka z sałaty rzymskiej, ugotowanego na parze brokuła, kukurydzy i jajek. Polana sosem Cezara i posypana parmezanem. Oczywiście polecam nie tylko od święta 🙂 0

97 4.74

Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą

Z sosem Cezara i parmezanem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Znane i lubiane
  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Sałatki z jajkami
  • Jajka
  • Brokuły
  • Kukurydza
  • Wegetariańskie
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Składniki

2-4 porcje
  • 1/2 brokuła
  • 4 jajka
  • 100 g kukurydzy
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
Sos Cezara
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub zwykłej)
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu krotko przepłukać zimną wodą.
  • Jajka włożyć do zagotowanej wody, gotować przez 7 minut, przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
  • Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać i posiekać, włożyć do salaterki lub do pojedynczych miseczek. Doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
  • Składniki sosu zmiksować blenderem.
  • Dodać brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara. Posypać tartym parmezanem.
  • Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą
About the Author

Leave a Reply

*