default-logo

Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów Prosta sałatka, której wielkim atutem są niebanalne dodatki: ciekawe w smaku kiełki słonecznika, lekko zrumienione chrupiące płatki migdałów i sos koperkowy z gęstej śmietany. Po prostu pycha! Pięknie wygląda na stole, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje! Koniecznie do zrobienia na Wielkanoc 🙂 Polecam Wam moje przepisy na Święta. Z każdym rokiem istnienia bloga przybywa ich coraz więcej. Staram się aby były to propozycje przepisów starannie wyselekcjonowanych i sprawdzonych, Wam pozostawiam tylko ich odtworzenie i poczęstowanie gości 😉 Zaglądajcie często na Kwestię Smaku, do Świąt Wielkanocnych pojawi się jeszcze więcej nowych przepisów! 54

44 4.55

Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów

Z pysznym sosem koperkowym

  • Hity Kwestii Smaku
  • Jajka na śniadanie
  • Sałatki
  • Sałatki z jajkami
  • Jajka
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Składniki

4 porcje, po 273 kcal
  • 4 jajka
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków słonecznika (1 opakowanie)
  • 50 g płatków migdałów
Sos koperkowy
  • 200 g gęstej śmietany 12 lub 18% z kubka lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć, pokroić, włożyć do szerokiej salaterki lub do dużego talerza. Ułożyć pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki i posypać kiełkami słonecznika.
  • Połączyć składniki sosu i polać po sałatce. Posypać płatkami migdałów, lekko zrumienionymi na suchej patelni. Doprawić solą przed samym podaniem.

Wskazówki

W wersji bardziej „light” można użyć do sosu jogurtu naturalnego i zmniejszyć ilość majonezu.

  • Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów
About the Author

Leave a Reply

*